skip to Main Content

Energielabel - Energie-Index

Groeien naar label A

Vanaf  2023 minimaal label C voor kantoren > 100 m2

Utiliteitsgebouwen verbruiken circa 300 petajoule. Dit is ongeveer 14% van het totale energieverbruik van Nederland. 20% hiervan komt van kantoren.

Om de klimaatdoelstellingen te behalen dient in 2023 ieder kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C te hebben. De energielabel C-verplichting komt neer op een Energie Index van maximaal 1,3 (lager = zuiniger). Naar schatting voldoet meer dan helft van de kantoren in Nederland nog niet aan de voorgenomen norm van label C. Eigenaren van kantoren met een label D t/m G moeten dus aan de slag om hun kantoren energiezuiniger maken.

Waardevast

De maatregelen die genomen moeten worden om de labelstappen te maken, zijn veelal installatietechnisch van aard. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft berekend dat kantoren met label G voor € 57 per m2 kunnen worden omgebouwd naar label C. Om van labels D, E en F naar C te komen, rekent het EIB op renovatiekosten van tussen de € 5 tot € 37 per m2.

Is het zinvol om uw gebouw zo spoedig mogelijk om minimaal niveau Energielabel C te brengen? Ja, niet alleen brengt u hiermee de energiekosten omlaag, ook voorkomt u dat uw gebouw na 2023 minder courant is. Banken betalen tegenwoordig scans die inzichtelijk maken wat de CO2-uitstoot is van commercieel vastgoed en financieren duurzame verbouwingen voor 100%. Daarnaast geven ze zogeheten groene kantoren rentekortingen. Equu kan u adviseren bij het nemen van maatregelen om uw gebouw te laten voldoen aan het vereiste of gewenste energielabel.

Back To Top